Att tävla
Konståkningstävlingar finns för aktiva på alla nivåer från nybörjare till elit. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). Mer information om klassindelningen finns under respektive disciplins regler. Tävlingar bedöms antingen med enklare tekniska hjälpmedel som kräver sluten bedömning (används vid sk. System 1 - Stjärntävling) eller med mer omfattande teknisk utrustning med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning (används vid System 2-, A- och nationella serien, nationella tävlingar i synkro samt mästerskap).
Tävlingar arrangeras av förbundet, sk förbundstävlingar, och av föreningarna. Nedan har vi samlat kort information om våra olika tävlingssteg.
Förbundstävling
Förbundstävling arrangeras för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel och följer i princip internationella regler. De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM, SKF-trofén, tävlingar i nationella serien samt nationella tävlingar i synkro.
SM-veckan i konståkningen äger vanligen rum i december. Under SM-veckan avgörs SM, JSM, och USM för singel och par. SM/JSM och USM i synkroniserad konståkning äger vanligen rum i februari.
Nationella serien genomförs för singelklasserna seniorer, juniorer (nationella juniorserien) och Ungdom 16 (nationella ungdomsserien) i en serie tävlingar med ca 5-6 deltävlingar per säsong. Serien fungerar som kvalificering till SM, JSM och USM. För deltagande i nationella serien behöver åkarna klara testkriterier och uppnå poäng på A-tävling eller nationella serien.
I SKF-trofén bildar singel- och paråkare distriktslag och lagen tävlar mot varandra.
A-tävlingar
A-tävlingar riktar sig mot singelklasserna ungdom 13, ungdom 15, juniorer, seniorer nationell och seniorer och sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, och genomförs i princip enligt internationella regler. För att delta i A-tävlingar ska åkarna ha godkända testkriterier. Tävlingstypen riktar sig främst till de åkare i singel som inte tävlar i Nationella serien men aspirerar på att utveckla sig för att nå Nationella serien.
Distriktsmästerskap (DM)
DM genomförs i alla 11 distrikt enligt samma regelverk som A-tävlingar. DM är öppet för alla åkare i distriktet som har uppnått testkriterierna. Några DM genomförs som öppna mästerskap och bjuder in åkare från andra distrikt. Några distrikt genomförs sina DM under amma tävlingstillfälle, men delar upp resultatlistorna distriktsvis.
System 2-tävlingar
System 2-tävlingar är avsedd för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och alla åldrar. I System 2 är det deltagarnas kunskapsnivå, som den bedöms av åkare och tränare i samråd med Guide för tävlingsklass Länk till annan webbplats. som underlag, som avgör vilken klass man tävlar i oberoende av deltagarnas ålder. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och i domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video. I System 2 tävlar åkarna med friåkningsprogram. I system 2 återfinns alla åldrar från 7 år och alla svårighetgrader. Bland klasserna återfinns även vuxenklasser, så kallade Adults, med olika svårighetsgrader. Inom system 2 är en mastertour för alla seniorer och vuxna, oavsett svårighetsgrad, under framväxt.
System 1 - Stjärntävling
System 1 - Stjärntävling finns för alla åkare i alla åldrar som är i början av sin tävlingskarriär. Här är kraven på tekniskt innehåll låga, och här används också ett enklare bedömningssystem än i tävlingarna på de högre nivåerna. Den tävlande får ett protokoll där de olika bedömningspunkterna belönas med stjärnor samt utvecklande kommentarer. Det finns tre olika nivåer av stjärnprotokoll som stegvis förbereder åkarna för system 2. System 1 - Stjärntävlingar finns liksom klubbtävlingar för alla discipliner, alltså synkro, singel, par, och isdans.
Showtävling
Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av av lekmän under ledning av en huvudbedömaren.
Publicerad: 2022-10-24
Senast uppdaterad: 2024-08-14